mudimania
A mudiról
 
Szeder
 
Kölykök 2007
 
Rokonok
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kinek, Mire?

Már az elején le szeretném szögezni, hogy nem a fajtastandardról szeretnék itt írni : ), hanem a mudiról. A mudiról - munkában, otthon, és egyéb helyzetekben (természetesen az én megfigyeléseim alapján).

Hadd kezdjem azzal, hogy mire NEM jó a mudi. Később úgyis elveszek a részletekben : ).

A mudi nem:
-kiállítási kutya
-panel-lakó
-falkaállat
-őrző-védő fajta

Persze mindre tudok ellenpéldát, de ettől még nem válik ezekké a fajta. Miért?

Nem kiállítási kutya: A Mudi imád dolgozni. Tettrekész, állandóan azt lesi, hogy mit tehet a gazdája kedvére. Ennek fejében mondhatni szívesen elviseli a kutyakiállítások unalmát is, de szögezzük le: nem neki való. A kiállítási mudi olyan, mint az üveg alá tett lángocska.

Nem panel-lakó: A Mudi szeret intézkedni, szeret mindent figyelemmel kísérni - a postást, a szomszéd néni mozgását, az utcán sétáltatott kutyákat. Ez nem azt jelenti, hogy hideg estéken (és amúgy minden más alkalommal) ne lenne inkább a gazdája lábai előtt, mégis... a kert az ő otthona, ahol szemmel tudja tartani az utcai eseményeket, és azonnal léphet, ha valami elintéznivaló van : ).

Nem falkaállat: A Mudi Gazdabolond. Szeret mást is, de a Szíve, na, az csak a Gazdié. Ha Gazdi szól, akkor más hang nem létezik, és ha Gazdi simogat, akkor más kéz nincs a világon. Ezért a mudi mondhatni egygazdás kutya, és jó, ha a Gazdi is egykutyás ember : ), mert akkor minden szabadidejét az ő egyetlen kis mudijára tudja pazarolni, aminek az az egyetlen kis mudi nagyon nagyon örül : ). Természetesen vannak, akik több mudit is tartanak, és evvel nincs is probléma - addig, amíg minden egyes mudira megfelelő mennyiségű időt és energiát képesek áldozni!

Nem őrző-védő fajta: A Mudi jelzőkutya. Nevelés kérdése, hogy mennyire ugatós, de bizony a felesleges hangoskodásról már kiskorában le kell szoktatni. (Az enyém pl. munka közben soha nem ugat, de ismerek olyat, akié sajnos igen.)
  A mudi már eleve méretéből, és mentalitásából (juhászkutya) adódóan is alkalmatlan az őrző-védő munkára, aki ilyen kutyát szeretne, az ne mudit válasszon. Ennek ellenére Gazdájáért a tűzbe megy - nem nagyon van olyan mudi, aki bokán ne marná a Gazdit veszélyeztető egyént :o). A házat is nagy vehemmel őrzi, mégis azt mondom, ilyen célból ne mudit válasszon az, aki házőrzőt akar (hanem rottweilert, bullmasztiffot, argentín dogot, stb.).

***


Szeder Tikossal :)

Mire jó hát a mudi? Javarészt már összefoglaltam, mégis összegzésként a Mudi jó:

-agilityben
-kutyatáncban (dog-dancing)
-kutyás futásban 
(canicross)
-terelésben

A Mudi
-remek kirándulós társ

(akár bicikli mellett is!)
-jól kijön a gyerekekkel
-nem bántja a háziállatokat (tengerimalac, cica itthon is van)

Nagy előnye, hogy amikor a Gazdi mozgásban van, akkor ő is tettrekész, viszont képes órákat is egy helyben feküdni, ha arról van szó.


Szeder és Macsek

 

 
Miegymás
 
Staffordshire terrier
 
DIO
 
Kirándulások
 
Egyéb állatkáink:o)
 
Fényképeim
 
Linkek
 

Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Konyhai páraelszívók kicsit másképp, mint mások - FAVI    *****    Részletes 20-25 oldalas személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,ha érdekel, kattints és nézz körül nálam!!!    *****    A Hundredmoors célja az, hogy hiánycikknek számító LGBTQ+ témákkal színesítse a magyar blogszférát.    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon,nagyon sok,asztrológiai, ezoterikus anyag valamint szoftverek találhatóak,mind Neked!    *****    A horoszkóp fontos információk összessége,rendeld meg most és 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp lesz az ajándékod!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos,hogy belenézz,ha most rendeled meg,ajándékod + 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!